Ergenlik döneminde beslenme, birey için de, ebeveynler için de oldukça zorlu geçen bir dönemdir. Birey bu dönemde hem fiziksel anlamda, hem ruhsal anlamda, hem de zihinsel anlamda büyük değişimler yaşar. Yaşananlar, doğal olarak beslenmeye de etki eder. Her ne olursa olsun ergenlik dönemindeki kişinin sağlıklı beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmasının önüne geçilmelidir. İhtiyaç duyulursa bir diyetisyen yardımı da alınabilir.
Ergenlik dönemi için kişiye özel beslenme önerileri verilir ve yaşam kalitesini arttırmak adına hayat tarzında birtakım düzenlemeler yapılır. Sağlıklı düzenlemeler kişinin ruhsal gelişimine, fiziksel gelişimine ve zihinsel gelişimine katkı sağlamasının yanında özellikle okulunda daha başarılı bir birey haline gelmesine de yardımcı olabilir.
Ergenlik biraz geçiş dönemi olması sebebiyle, biraz da pek çok değişimin yaşandığı bir dönem olmasından ötürü hem bireylere hem de ebeveynlere epey zorluk çıkabilir. Bu süreçte birey, fiziksel anlamda, ruhsal anlamda, sosyal anlamda ve biyokimyasal anlamda çok yoğun ve hızlı bir büyüme içerisinde olur. Çoğunlukla ergenlik dönemi 12 yaş ile 18 yaş arasını kapsar. Ergenlik döneminin başlama zamanı kızlar ile erkekler arasında farklılık gösterebilmektedir.
Ergenlik döneminde bireyler her zamankinden daha fazla ve çok daha hızlı büyürler. Onların enerjiye ve çeşitli besin öğelerine çok daha fazla ihtiyaç duymalarına sebep olur. Dolayısıyla ergenlik döneminde olan bir genç, beslenme açısından kendisiyle akran olmayan kişilere göre büyük farklılıklar gösterebilir, bu doğal bir süreçtir.
Ergenlik dönemi için beslenme önerileri konusunda dikkatli davranılmadığı zamanlarda bireyde özellikle C vitamini eksikliği ve bağırsak paraziti gibi sorunlar yaşanabilir. Üstelik bu sorunların devam etmesi başka rahatsızlıkların oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden ergenlikte beslenme her zaman dengeli ve düzenli olmalıdır.
Ergenlikte fazla şeker tüketimi sonucu diş çürümesi gibi sorunlar da görülebilir.
Ergenlik dönemindeki bireylerde öğün atlama durumu da bir hayli fazla görülmektedir. Özellikle ergenlik dönemindeki bireyler kahvaltı öğününü sıklıkla atlamaktadır. Ancak ergenlik dönemi için beslenme önerileri arasında en önemlilerinden bir tanesi tam zamanında sabah kahvaltısının yapılmasıdır.
Ergenlik çağında özellikle kız bireylerde yeme bozuklukları anoreksiya gibi rahatsızlıklar yaşanabilmektedir. Ergenlik döneminde böyle bir durum yaşandığında bireyin hem beslenme tedavisi hem de psikolojik tedavi görmesi gerekebilir. Tedavi yapılırken sorunun tekrar yaşanmaması için ergenlik dönemindeki bireyi bu duruma iten sebeplerinde araştırılması gerekir.
Ergenlik dönemindeki bireyin sağlıklı beslenme alışkanlıklarına devam etmesi için bazı durumlarda diyetisyenden yardım alınmasına ihtiyaç duyulabilir. İhtiyaç doğrultusunda diyetisyen, bireye özel ergenlik dönemi için beslenme önerileri uygulayacaktır. Bu diyet tedavisi ve beslenme önerilerine uygun olarak beslenildiğinde, yeterli ve dengeli beslenme sağlanmış olur.